středa 6. února 2013

Leopold von Sacher-Masoch - Venuše v kožichu

Už dlouho na mě žádná knížka nezapůsobila tak jako tato. Navzdory předsudkům, které o této knížce panují, jsem věděla, že to nebude tak jednoznačné.

Pokud je vám jméno autora povědomé tak zcela oprávněně – přesně podle něj se pojmenovala snad nejznámější sexuální  záliba - masochismus a tahle knížka je takovým manifestem. Přestože se kniha řadí do erotické literatury, nečekejte sexem nacpaný děj, budete zklamaní. Je to stejný případ jako u Milence lady Chatterleyové – přes všeobecný názor, jak je ta knížka sexuální, nikdo nevidí ten láskyplný vztah, který tam je a má být prioritní.
Dějově knížka obsáhlá není, napsaná je jednoduchým jazykem, žádná cizí slova. Děj plyne velice rychle, nestalo se mi, že bych musela přeskakovat, i když to u knížky se sto deseti stránkami ani není možné.
Kniha je vlastně formou deníku, který si čte autor – jsou to zápisky jeho přítele Severina, který kdysi v sanatoriu potkal ženu, která mu víceméně změní život. Poté, co jí svěří své city, projeví touhu být jejím otrokem. Wanda odmítá ale po čase nakonec svoluje. To Severin ještě neví, že se dostal do spárů ženy, které nevědomky otevřel dveře do třinácté komnaty. Odjíždí do Itálie a v tu chvíli se všechno změní. Wanda nachází zálibu s týrání Severina, kterého nejen mučí fyzicky (bičuje ho) ale i psychicky – chová se k němu opravdu jak k otrokovi, namlouvá si jiné muže. Severin nakonec zjišťuje, že se mu to nelíbí a že týrání snáší jen kvůli tomu, že Wandu miluje. Už ale ani tohle není tak jednoznačné. Děj graduje když si Wanda najde řeckého milence..


Žádné komentáře:

Okomentovat