pátek 17. října 2014

Nebezpečné známosti

V Levných knihách jsem našla za pár šupů Nebezpečné známosti. Ačkoliv jsem věděla, že byl natočen film s Malkovichem a vzniklo pár dalších verzí, které občas už ani neměly moc s knihou společného, netušila jsem, o čem děj je.
Příběh je napsán formou dopisů. Hlavními postavami jsou vikomt de Valmont a paní de Merteuil. Dozvídáme se, že kdysi byli milenci. Nyní jsou přátelé, a protože se nevídají,  udržují mezi sebou vztah pomocí korespondence.
Vikomt de Valmont – libertinský šlechtic, který má ve společnosti pověst svůdce žen, nikterak se tomu nebrání a je na to pyšný. Ve skrytu duše miluje markýzu de Merteuil a touží ji ovládnout, protože na rozdíl od ostatních žen ona Valmontovi nepodléhá. Po celou knihu mi přišlo, že Valmont je druhořadý svůdce, který tak úplně neví jak a co dál.
Markýza de Merteuil – neskutečná intrikánka, která ví přesně, jak se zachovat, všechno má promyšlené o krok napřed a nezastaví se před ničím.
Paní prezidentová de Tourvel – ctnostná manželka pana de Tourvel, která se dostane do osidel Valmonta, nejdříve odolává, posléze podlehne.
Madam de Volanges – matka Cecilie Volanges, která varuje paní de Tourvel před Valmontem
Cecilie Volanges – patnáctiletá chovanka kláštera, která se má provdat za mnohem staršího bohatého muže, který je v zahraničí, žije v domnění, že markýza de Merteuil je její velice dobrá přítelkyně.
Rytíř Danceny – zamilovaný do Cecilie a ona do něj, jejich osud je však ovlivněn Valmontem a markýzou.

Celý příběh začíná sázkou Valmonta s markýzou - pokud vikomt svede paní de Tourvel, markýza s ním stráví noc. Po celou dobu se markýza a Valmont navzájem snaží ovlivnit jeden druhého a čtenář má zdání, že markýza vede

Kniha se dobře čte, přes čtyři sta stránek uběhne velice rychle. Příběh se občas trochu zadrhne, někdy se čtenář ztrácí v dlouhých popisech myšlenek – hlavně pocity paní de Tourvel.Čtenář si udělá dojem o společnosti libetinů, přetvářky, intrik a manipulace, které byly tehdy zřejmě na denním pořádku. Rychlý spád, poutavý děj a nečekané zvraty dělají z knihy jednu z těch, ke které se člověk rád vrátí.


SPOILER
Valmontovi se povede svést paní de Tourvel a současně svede Cecilii, protože se chce pomstít paní de Volanges, která ho zezačátku pošpinila u paní de Tourvel. Markýza svede rytíře Dancenyho. Poté chce Valmont po markýze de Merteuil, aby splnila svůj slib, ta ale odmítá a chce po něm, aby paní de Tourvel opustil, což Valmont udělá i přesto, že prezidentovou miluje. Paní de Tourvel po rozchodu psychicky onemocní. Markýza stále odmítá vyhovět vikomtovi a začíná mezi nimi válka. Řekne Dancenymu, že vikomt svedl Cecilii. Danceny ho vyzve na souboj a zabije. Před smrtí ještě Valmont stihne dát Dancenymu dopisy od markýzy a tím ukáže, kdo měl celé dění v rukou. Markýza je kompromitována ve společnosti, nakazí se neštovicemi a odjíždí z Paříže. Cecilie se uchyluje do kláštera a Danceny na Maltu.

6 komentářů:

  1. Film jsem viděla a doporučuju, pro knížku si běžím, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem si knihu z LK odnesla, zaujalo mě to, ale nějak se mi do toho nechce. :D Takže celkový verdikt je? Nějak jsem to z celého článku nevydedukovala. Stojí to za přečtení? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano teď koukám, že jsem nedopsala nejdůležitější věty, již je to napraveno:D

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Tak až bude nálada na něco takového, určitě se do toho pustím. :)

      Vymazat