pondělí 1. prosince 2014

Stephen King - Holčička, která měla ráda Toma Gordona

Po dlouhé době jsem si řekla, že bych si mohla přečíst něco od Kinga a vzhledem k tomu, že v knihovně byl nějakej blázen, co nadával u počítače, popadla jsem první knížku a běžela k pultu.
Nevěděla jsem vůbec o čem to má být, podle názvu a obálky jsem čekala nějakou honičku po lese s úchylným zabijákem Tomem Gordonem. Převapivě to tak nebylo.
Příběh vypráví o devítileté holčičce Patricii z rozvrácené rodiny, žijící s matkou a bratrem. Bratr Petr je v pubertě a nesouhlasí s tím, že se museli přestěhovat s matkou z města, ve kterém měl přátelé a kde byl zvyklý. To zapříčiňuje jeho mrzutost a hádky s mámou. Ta, aby potlačila výčitky svědomí, bere děti každý týden na výlety. Poslední víkend jeli do lesa. V tomto okamžiku se dostáváme ke složité situaci devíletého dítěte, které se ztratí v lese. Zanedlouho ji někdo začne sledovat, což ona cítí, ale neumí s tím nic dělat.

SPOILER
Trish sbírá různé plody, kterými se živí, staví si přístřešky a snaží se nějakou logickou úvahou dojít k lidské civilizaci. Bohužel ovšem různou náhodou špatných okolností se většinou nerozhodne správně a zachází čím dál víc do lesů, vystrašená neznámým pronásledovatelem. Nakonec se ukáže, že to byl medvěd a Trish po devíti dnech bloudění v lese najdou.

Stálo to za to číst?
Knížka měla dvě stě stránek. A nebavila mě. Byly tam vtipné okamžiky, třeba když si Trish sedne do "vlastních srágor" nebo když si představuje, že bratrovi řekne, aby šel do prdele. Co se týče děsivosti, stálo to za houby. Knížku už číst podruhé zřejmě nebudu a nezapsala se do seznamu oblíbených. Bohužel.

1 komentář:

  1. Ahoj, neni to jedna z tech novejsich Kingovek? Ty me moc nelakaji ... ale cetla jsem ted Thinner (nevim, jestli existuje i prelozena verze) a to bylo super :) V.

    OdpovědětVymazat