úterý 25. února 2014

Like a Child 2

Pokračování dětské literatury

O vlčí nevěstě

Rok vydání 1977, vydavatelství Albatros

Kazašské lidové pohádky jsou další mojí oblíbenou knihou. Najdeme celkem čyři celky rozdělené na pohádky kouzelné, strašidelné, chytré a čtverácké. Příběhy se opět nepodobají ničemu, co se vypráví tady ve střední Evropě. V pohádkách se setkáváme s orientálními jurtami, hrdiny se jmény Mundybáj, Er-Tostik či Žumageldy, draky, sultány. Ač pohádky, taky každá nedopadne dobře - hlavně ty o nešťastné lásce. Přestože kniha je pro děti od devíti let, i dneska se kolikrát začtu do příběhů ze starých tábořišť kočovných kmenů a osudů dívek, které slibovaly manželství bohatým chánům, kteří se pak stali obětí zrady.


Vousy na mašličku

Jošitomo Imae
Rok vydání 1973, Lidové nakladatelství

Vousy na mašličku pocházejí z míst, která se nachází ještě dál než kazašské příběhy - jedná se o japonské pohádky, jejichž hrdiny jsou zvířata, děti, starci, kdokoliv. Pohádky jsou vhodné pro menší děti, jednoduchá pointa, děj a smysl příběhů jsou doplněny krásnými ilustracemi Šinty Čó.Pokud toužíte po neobvyklých exotických příbězích, s laskavým koncem, doporučuji.



Krása nesmírná

Rok vydání 1977, Lidové nakladatelství

Kdo by neznal rudou knihu plnou ruských pohádek, jež měl každý doma po rodičích. Ač ruské pohádky vydávané v době nejhlubšího socialismu, kniha je krásná, s nádhernými ilustracemi a hezkými příběhy. Setkáváme se s klasickým Ivanem, krásnou Vasilisou, s bohatými carstvími, Kostějem nesmrtelným, Marjou Morevnou. Dobro vyhrává nad zlem, carové jsou bohatí, carevny mají krásné sarafány, lásku získáš když prošlapeš tři páry železných bot a Krása Nesmírná žije tuze daleko.


Miluju tu smějící se kočičku.


1 komentář: