čtvrtek 14. února 2013

Nick Cave - Smrt Zajdy Munroa


Další v pořadí je můj oblíbenec Nick Cave. Dneska Zajda a příště bude Oslice.
Kniha byla vydána v roce 2009, čili celkem nová záležitost. Jazyk je stejný jako v Oslici – střídání spisovných a nespisovných výrazů, podle postav, kterých se zrovna týká děj. Příběh nepostrádá originalitu a přestože děj není tak rozvětvený a nijak příliš negraduje – je to spíše popis – knížku jsem přečetla jedním dechem.

Hlavní postavou je, jak už je vidno z názvu – Zajda Munro. Zajda je celkem lehce popsatelná bytost – chlívák, děvkař, alkoholik, bere koks, jeho oblíbená činnost je představovat si vagíny různých žen a následně si vyhonit, šuká všechno, co má nohy, přestože má manželku a syna. Přesně takto začíná celá kniha – Zajda zrovna tráví chvíle v hotelu s prostitukou, když mu volá jeho žena Libby. Má deprese a chce, aby přijel domů. Zajda jí slíbí, že přijede brzy, ale že teď nemůže, protože je daleko. Libby ví, že to není pravda a praští mu s telefonem. Zajda se druhý den vrací domů a najde Libby oběšenou. Pohřbí jí a rozhodne se, že devítiletého syna bude brát sebou do práce – je obchodní cestující s kosmetikou (což mu vyhovuje, protože se stýká s ženami). Tady už se děj nijak neposunuje, pouze popisuje Zajdovu práci, život se synem a flirtování se všemi ženami, které potká. Přidává se i pohled Zajdy juniora, jeho chápání situace, prožívání a stesk po mamince.Ovšem v životě Zajdy staršího dojde ke změně – najednou se mu přestává dařit balit ženskou populaci, má halucinace – vidí stále svojí mrtvou ženu, prodej mu nejde a následně děj vygraduje na posledních pár stránkách.

Celý děj si člověk přeje, aby Zajdovi už konečně někdo rozbil hubu, aby mu to ty ženský přestaly žrát a aby došel konce jaký si zaslouží, jenže celou knížku se tohle neděje.
Celá kniha je takovou  ,road movie, zpestřená vagínami, šňupem a chlastem. Kdo má rád psychedelickou hudbu Nicka Cavea, nebo vlastně jakoukoliv psychedelickou hudbu, tohle je kniha přesně pro něj. Nezasáhne člověka tak moc jako Oslice, přesto je to výborné tragikomedické dílo.

 ,,Jako ve zpomaleném filmu padá naznak a položí se do postele. Zavře oči, chytí se za přitození a pokusí se představit si nějakou celebritní vagínu, ale zjišťuje, že jeho mozek mu neustále nabízí jen výjevy té dnešní hrůzy - zfialovělou tvář jeho ženy, otcovu umrlčí lebku, řvoucí rozkroky zplihle visících kalhotek s prostřihem."
.

1 komentář: