neděle 28. prosince 2014

Stephen King - Černočerná tma

Strašně moc jsem se těšila na tuhle Kingovu knížku a nezklamala mě. Má celkem 322 stránek, ale čte se jedním dechem. Skládá se ze čtyř povídek různých délek.

1. 1922
První a nejdelší povídka je o muži Wilfredovi Jamesovi. Žije se svojí manželkou a synem na farmě. Problém přichází v okamžiku, kdy jeho žena zdědí půdu, kterou by chtěla prodat a za utržené peníze se odstěhovat do města. S tím však její manžel nesouhlasí a ponouká i syna, aby s tím nesouhlasil. Nakonec se Wilfred rozhodne, že ji zabije, poté úřadům oznámí, že zmizela a počká sedm let na to, aby po ní mohl zdědit půdu. Synovi vysvětlí, že to je to nejlepší co můžou udělat, protože se přece ani jednomu z nich nechce pryč z farmy. A tak Arlettu zabijí. Co nastane v příštích osmi letech si už přečtěte sami, protože to se nedá vylíčit a přišli byste o to nejlepší.

2. Velký řidič
Hlavní postavou ve Velkém řidiči je spisovatelka kolem čtyřicítky -  Tess, která objíždí besedy a autorská čtení. Občas se někde zdrží den, občas dva, poté e vrací domů ke svému kocourovi. Jednoho dne jí zavolá jístá Ramona, předsedkyně Společnosti milovníků knih a svačin, a požádá ji, zda by nemohla vystoupit u nich. Přestože je to všechno na poslední chvíli, Tess to bere a vydává se na cestu. Cesta tam proběhne v pořádku, ale na cestě zpátky píchne a "pomůže" jí Velký řidič. Znásilní ji a nacpe do kanálu, ze kterého se Tess s trochou štěstí dostane. Po překonání prvotního šoku ji napadne, že by to takhle rozhodně neměla nechat. 

3. Prodlužování času 
V nejkratší povídce v knize, v Prodlužování času, se setkáváme s postraším manželem od rodiny - Streeterem. Doktoři mu před nedávnem zjistili rakovinu a Streeter nechápe, proč zrovna on. Po jedné cestě autem zastaví na odpočívadle u zvláštního muže, který mu nabídne, že ho dostane z jeho problémů. Nabídne mu prodloužení času. Samozřejmě za peníze. Jedinou podmínkou je, přehodit svoje špatnosti na jiného člověka A Streeter ovlivněn dávnou křidou, hodí "prokletí" na svého nejepšího kamaráda.

4. Dobré manželství
Poslední příběh vypráví o Darcellen Madsenové, která naprostou náhodou zjistí, že její manžel je masový vrah. V tomto okamžiku je na pracovní cestě a Darcy se rozhoduje jak má situaci řešit, zda přiznat že to ví nebo dělat že nic.

Nečekejte klasické Kingovy hororové povídky. Nečekejte nadpřirozeno jako v Mrtví se někdy vracejí nebo v Hodině děsu.Tohle jsou příběhy, který se vám můžou celkem klidně stát a to je na nich to nejstrašidelnější. Nejlepší povídka byla rozhodně 1922, kdy vám ještě tři dny po tom přejíždí mráz po zádech a v puse máte hořkou pachuť z toho, co lidi dokážou kvůli pár akrům půdy.

Žádné komentáře:

Okomentovat