čtvrtek 27. listopadu 2014

Lilek... stojí to za to či ne?

Často jsem četla o lilku jako o dobré variantě v masových pokrmech, o něččem co je vynikající na grilu a podobně. Navíc má peckovou barvu, je hezkej a hladkej a mě sympatickej. ALE! Zkoušeli jsme ho na grilu a bylo to strašný, bez chuti mačkavý a měkký (říká se
labuznik.cz
mu patližán, už vím proč). Od tý doby jsem se lilku vyhýbala.
Teď jsem kolem něj chodila ve Sparu a říkala jsem si že bych to mohla zase zkusit. Našla jsem si nějakej recept na pomazánku, která se skládala z lilku, česneku, petržele, soli, pepře a oleje. Toť vše. Jednoduchý jako facka. Lilky se upečou, rozmixují se zbytkem ingrediencí.

A teď verdikt.
Ještěže jsem koupila jen jeden! Lilek jsem upekla a vytáhla podivnou, opět žvýkavou hmotu. Rozmixovala jsem s česnekem, solí a pepřem. Pořád to nemělo žádnou chuť. Přidala jsem česnek a pak to chutnalo jako česnek. Díky bohu aspoň něco. Pak jsem přidala ještě celer a dostalo to trochu formu ale stejně - rozhodně to není tak výborný jak se všude píše.

Nevím proč, lilek mě nemá rád.
Neumím přijít na to čím ho dochutit, jak ho udělat nebo cokoliv, aby to bylo dobrý.
Takže v mojí kuchyni lilek nemá místo.

4 komentáře:

  1. Lilek je potvora, ale když se ví jak na něj, tak dokáže být vynikající ;) na gril je třeba ho nejdříve nastolit, počkat, až pustí vodu a otřít jej třeba kuchyňskou papírovou utěrkou... Pak jej potřít olivovým olejem smíchaným s kořením a teprve dát na gril ;) a pak to je mňamka největší ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Já lilek miluju.ale musí se to s ním umět.na tom grilu ho zkus příště potřít oliváčem a posolit,uvidíš že ti bude hned jiná;) a lilkovou pomazánku alá Babachanůš taky zbožňuju.ten lilek se musí upéct fakt hodně,až bude zvenku skoro celý černý.a toho česneku netřebs moc stačí stroužek.zkus tam přidat ještě Tahini alias sezamovou pastu ( mají prý i v DMku) a pořádně vychlaď.s pita plackama není možné aby ti to nechutnalo;) tak snad jsem trochu pomohla...

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, taky doporucuju trpelivost a lilek radne vypotit - ja ho pak zapekam nebo griluju, ani moc neochucuju a je vyborny.

    OdpovědětVymazat
  4. Tu pomazánku doporučuji podle receptu zde: http://thepioneerwoman.com/cooking/2009/10/baba-ghanoush/ Sama jsem ji ještě vytunila, protože ten česnek v ní na mě byl moc ostrý, tak ho místo toho upeču pohromadě s lilkem v troubě - na 1 lilek asi 3-4 stroužky. Ale obvykle ji dělám tak ze 4 velkých lilků (pro dva lidi ;)), takže rovnou peču celou hlavičku česneku.

    OdpovědětVymazat