neděle 28. července 2013

John Fowles - Francouzova milenka

Jedna z knížek, která se často zařazuje mezi skandální. Osobně nechápu proč. Je to psychologický příběh lásky. Hodně zjednodušeně řečeno. Popis a jazyk lze najít na internetu, to je asi zbytečné rozebírat.


Příběh vypráví o mladém muži Charlesovi, který je roku 1867 zasnouben s bohatou dcerou obchodníka. On sám má šlechtický titul a vyhlídky na dědictví po strýci, ona je bohatá. Ovšem v malém městečku Lyme, kam Charles přijíždí za Ernestinou potkají mladou ženu Sarah. Ta je nechvalně známá jako děvka francouzského poručíka. Jako takovou ji obyvatelé nepřijímají, nemůže sehnat práci a je celkově perzekuována ze společnosti. Místní duchovní jí nabídne službu u paní Poulteneyové, místní prudičky, posedlé katolickým životem u sebe, stejně jako u svého služebnictva. Sarah místo bere. V malém městě jako je Lyme se potkává často s Charlesem. Začíná kolotoč propletených setkání a zmatených citů, které nakonec vyvrcholí zrušením sňatku s Ernestinou.

Nechci prozrazovat konec, ba dokonce to dost dobře ani nejde. Můžu snad jen prozradit, že Sarah není taková jaká se zdá být.

Román je velice čtivě napsaný. Autor zasahuje do děje vlastními myšlenkami a ironizuje klasický viktoriánský román, připojuje vlastní úvahy, nejen o postavách ale i o životě, filozofii, náboženství..

Vaše srdce ví, že jsem Váš a že toužím po tom nazývat Vás svou.

Ač z této věty by se příběh mohl zdát klasicky sladkobolným, není to pravda. Je to rozsáhlá studie konce 19. století, viktoriánské doby se všemi pro dobu typickými přístupy k manželství, sexu a společnosti.

Podle Fowlesovy předlohy vznikl i film s Meryl Streep a Jeremy Ironsem.  Už se klepu až se na to podívám:)

Žádné komentáře:

Okomentovat